Szerda, 2018-11-14, 2:21 PMNyitólap | Regisztráció | Belépés

Belépés

Kategóriák

Keresés

Barátaink:

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Élménybeszámolók, Cikkek
Kategóriák
Élménybeszámolók [9]
Nyitólap » Cikkek » Élménybeszámolók

A 25. koncertünkről
A Sárkánykönny Dalnok Társulat lemezének megjelenését - mivel már így is rengeteget késett az eredetileg beígért időponthoz képest - össze szerettük volna kötni a zenekar életének valamilyen másik fontos eseményével is. Számot vetettem eddigi fellépéseinkről, és örömmel láttam, hogy a zenekar 25. koncertjére tökéletes lenne az időzítés. Ehhez alapvetően két faktort kellett összehozni: a koncertet és az album véglegesítését - ez utóbbiról már beszámoltam az előző rovatban, ezért ebben a bejegyzésben a koncertről és annak körülményeiről fogok írni.
A helyszín kiválasztásánál a következőket vettük figyelembe: először is, mivel a zenekar jászberényi "születésű", ezért a koncert is ebben a városban legyen. Ezen kívül kellemesen férjünk el, valamint a zenekar és a közönség igényeit is ki lehessen a helyszínen elégíteni (lehessen akár alkoholtartalmú italt kapni és dohányozni). Legyen rendezett, de ne egy komolyzenei koncertterem legyen, csak egy hely, ahol kulturált körülmények között meg tudunk szólalni. E szempontok alapján esett végül a választásunk a Corner Sörözőre. Nem utolsó sorban azért is, mert ott már korábban felléptünk (még 2008. december 27-én), és alapvetően pozitív tapasztalataink voltak a hellyel kapcsolatban.
Az időzítés nem egészen szándékos: a lehető leghamarabbi időpontot szerettük volna megcélozni, amikor a lemezünk már kézzel fogható állapotban lesz. Végül meg is lettünk vele, de majdnem kicsúsztunk a határidőből, hiszen a borítót még a koncert előtti napon tettük a tokokba (illetve Kalányos Jani és Takács Anita voltak az elkövetők). A lemezek írása és tesztelése is ekkor zajlott.
A koncertet eleve úgy álmodta meg a csapat, hogy különleges alkalom legyen, ne csak a szokványos Sárkánykönny-koncertet láthassa a kedves közönség. Némi pluszt szerettünk volna tehát nyújtani mindamellett, hogy a zenénk hangulata is megmarad. Ehhez első lépésben hegedűst kellett keresnünk. Minden követ megmozgatva aztán találtunk is két kedves hölgyet, Héjja Erzsébetet és Kemenesi Gabriellát (előbbit Bakki Katalin tanárnőn, utóbbit a Palotásy János Zeneiskolán, azon belül is Bernhadtné tanárnőn keresztül), akik elvállalták a koncerten való szereplést. A dolgot nehezítette, hogy mindössze két hetük volt felkészülni a számainkból, és a kották sem teljesen úgy voltak megírva, ahogy lenniük kellett volna. Ezért a koncert előtti hétvégén összeültünk, és átjátszottuk/megbeszéltük a számokat a Jászberény környékiekkel. Második lépésként egy táncosnőt kerestünk, aki bizonyos számainkat aláfestené tánccal. Találtunk is Horváth Ginetta személyében, aki művészi módon és színvonalon koreografálta meg az arra alkalmas számainkat. Ezt a publikum is láthatta. Harmadik lépés: gyűjtsük össze a régi tagokat! Ez azért is fontos volt, mert a koncert egyik nem titkolt céljaként a zenekar múltját is szerettük volna bemutatni, valamint egy velük közös számként a Sárkánykönny című szám különleges verziója is terítékre kerülhetett. Ez nem sikerült teljesen (sajnos Szabolcs végül nem jött el, Évi esetét pedig ismerjük), de azért elég sokan tudtuk ezt előadni. Az eseményre egy plusz énekesnő is csatlakozott hozzánk, Takács Anita személyében.
A tervek azonban, mint tudjuk, olyanok, hogy minél alaposabb az elgondolás, annál inkább keresztülhúzhatja valami. Ez a koncert esetében sem volt másként. Azt az ideget, amit megevett a zenekar szombat estig, nem kívánom senkinek. Kezdődött azzal, hogy hiába cipeltük le az állványainkat Szegedről, a kengyelek sehogy sem akartak jól rámenni. Irány hát a hangszerbolt, ahol vettünk kengyelt, viszont - mint később kiderült - a menetes részét, amire igazán szükségünk volt, ott is hagytuk... Ezen kívül hangfalunk sem volt, ezt aztán a nap folyamán szereztem egy Gábor nevű sráctól (akinek nem tudom a vezetéknevét, de annyit igen, hogy karaoke partikat szokott tartani, és a Cornerben is tartott már - ez úton köszönöm neki a segítségét!). A hangtechnika, amit vittem, elvileg jó volt, de ahhoz meg senki nem értett megfelelő mértékben közülünk, így hát keresni kellett valakit, aki tudja is megfelelően kezelni. Molnár Attila cimborámat kértem hát fel, hogy a beállításoknál segédkezzen (neki is köszönöm a technikai jellegű segítséget!). A mikrofonok beállítása is eltartott egy darabig.
Végül elkezdhettük a koncertet időben. A technikai nehézségek az elektromos eszközöknél nem értek véget, mivel a mikrofonállványom folyamatosan csúszott lefelé, így az egyes számok végére már majdhogynem fekve kellett volna gitároznom. Szerencsére csak volna, mivel a "mikrofonos fiú" a segítségünkre sietett (Tápi, alias Baráth László volt az; neki is külön köszönet jár!), így jobban tudtam a számokra koncentrálni, és hallatszott is, amit játszom.
A saját számainkon kívül néhány feldolgozást is vittünk, a Blackmore' Night zenekar Under a Violet Moon című, valamint a Haggard zenekar Her Mannelig című számait adtuk elő (a már megszokott Ensiferum és a 10 Orks mellé). Egy, eddig csak Szegeden előadott számunk is előkerült, az Ábránd (Vörösmarty Mihály verse nyomán).
A koncert végül hangulatosra sikeredett, több, mint két órát játszottunk. Egy szünetet is be kellett iktatni, hiszen nekünk és a közönségnek is szüksége volt rá. Telt ház előtt játszottunk. A koncert után pedig eljött az, amit a zenekar legénysége már évek óta várt: a saját lemezünket dedikáltuk... A legnagyobb törpe rajongónk például az egész testfelületére kért aláírást.

Köszönjük a Corner Söröző személyzetének és vezetőségének, hogy helyet biztosítottak számunkra!
Köszönjük mindenkinek, aki megjelent! A közönség nagyon jó volt.
Köszönjük azoknak, akik a technika beállításában segédkeztek!
Az este fellépők listája, a teljesség igényével:
Kemenesi Gabriella, hegedű
Héjja Erzsébet, hegedű
Kalányos János, basszusgitár, gitár, vokál
Szalma András, szólógitár
Páli Éva, ének
Lukácsi Roland, dobok, vokál
Józsa István, dobok, doromb, tangóharmonika, vokál
Molnár Eszter, fuvola
Velkei Alexandra, ének
Takács Anita, ének
Szikszai Viktória, ének
Belluska János, gitár
Horváth Ginetta, tánc
Szórád János, gitár, ének, a rendezvény bonyolítása (ez a szó találóbb, mint a szervezés)

Köszönjük még egyszer mindenkinek!

Jani
Kategória: Élménybeszámolók | Hozzáadta: endemon4402 (2011-02-13)
Megtekintések száma: 264 | Hozzászólások: 2 | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 Igor  
Pe1r napja tale1ltalak titeket, me9g nem is volt meszrem kommentelni. Ebe9dszfcnetben e9pp a fejle9cet ne9ztem, mert volt benne valami, ami engem zavart. Habe1r szerintem a 'szive1rve1ny' igaze1n jf3 f6tlet volt, egy fajta letisztultse1got suge1rzott, csak tipogre1fialiag nem stimmelt. A munke1mbf3l adf3df3an ege9sz nap ilyesmikkel "szf3rakozom", e9s e9pp eze9rt rf6gtf6n e9szreveszem az aprf3bb hibe1kat, de szerintem ezek egy blog szempontje1bf3l teljesen megbocse1jthatf3ak. Szerintem a blogokhoz ke9pest nagyon jf3 a fejle9c, dinamikus; tale1n kisebb javedte1sokra szorul, habe1r nem vagyok benne biztos, hogy ezek egy avatatlan szemnek is feltűnne9nek - mint a 'sarkokban' a 'foltok', illetve a HUNBRONY kf6ze9pre igazedte1sa, ezen kedvfcl szeme9ly szerint korrige1lne9k me9g a sze9lesse9ge9n is, mert most kicsit kisebb, mint lennie ke9ne. Meg tale1n helyenke9nt nem is ele9g kontrasztos.Szerintem a "ke9pek" e9s "videf3k" gombon is nf6velne9m a kontrasztot a he1tte9r e9s a szf6veg kf6zt, mert, főleg a ke9ken, elveszik a szf6veg. Mindezeket lesze1medtva f6tletes e9s dicse9retes, hogy ennyire lelkesek vagytok. [Internetorsze1got ismerve leszf6gezne9m, hogy a kommentemben nincs semmi be1ntf3 ce9lzatfa, me9g mielőtt be1rki annak venne9, csupe1n pe1r tane1cs, amire e9rdemes lenne figyelni.]

0 Spam
1 Dalton  
Walking in the presence of giants here. Cool thinking all auornd!

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2018 | Ingyenes honlap létrehozása с uCoz